Klippet fra DKK's hjemmeside/ 2. februar 2009
Fødevarestyrelsen advarer mod køb af ulovligt indsmuglede hvalpe
På baggrund af den seneste tids medieomtale af aflivning af ulovligt indførte hundehvalpe og i forlængelse af DRs forbrugermagasin Kontant tirsdag i sidste uge om kyniske hundehandlere, fraråder Fødevarestyrelsen på det kraftigste, at man lader sig friste til at købe hvalpe på det sorte marked.
Kold og kynisk forretning
”Opdrættere, mellemmænd og sælgere af de pågældende hvalpe gør det kun for at tjene penge. Derfor skal man helt afholde sig fra at købe hundehvalpe fra det sorte marked - også af medlidenhed. Hver eneste solgte hvalp er et incitament for menneskerne bag til at fortsætte deres lyssky forretninger og den ulovlige indførsel af hvalpene,” udtaler dyrlæge i Fødevarestyrelsen, Annette J. Karpinski.
Typisk er der tale om hvalpe, som via udenlandske mellemmænd er importeret ulovligt til Danmark, og så længe folk køber hvalpene, enten af uvidenhed eller af medlidenhed, vil den ulovlige indførsel fortsætte.
Vær med til at stoppe den ulovlige indførsel
Som køber bidrager du derfor bl.a. til at:
-
Hvalpe bliver født og opdrættet under kummerlige forhold, og bliver taget fra deres mor alt for tidligt.
-
Tæver får taget hvalpene tidligt fra sig, så de hurtigt kan komme i løbetid igen.
-
Hvalpene transporteres under forhold, som er helt uacceptable.
-
Hvalpene kommer til Danmark i strid med indførselsreglerne og ikke er tilset af en dyrlæge.
-
Udsætte den danske hundepopulation for en lang række smitsomme sygdomme, f.eks. parvovirus eller i værste fald rabies (hundegalskab).
Derudover er der stor risiko for, at der kan være adfærdsmæssige problemer med hvalpene, da de ikke er blevet socialiseret rigtigt og f.eks. ikke har haft kontakt med mennesker og andre dyr, som følge af deres dårlige opvækstskår.
Rabiesrisiko
Hvalpene stammer ofte fra lande i Østeuropa, hvor der jævnligt er udbrud af rabies. Da der sjældent er dokumentation for, at hvalpene skulle være tilset af en dyrlæge og er blevet vaccineret mod rabies, kan de udgøre en risiko for indslæben af sygdommen i Danmark. Foruden at kunne smitte en lang række forskellige dyrearter, kan rabies også smitte mennesker. Sygdommen er næsten altid dødelig, når først symptomerne viser sig.
Et dyrt bekendtskab
Hvalpe fra den type hundehandlere, som i sidste uge blev afsløret i Kontant, kan typisk købes til en billigere pris end hvalpe af samme race fra seriøse danske og udenlandske opdrættere. Der er dog ikke sparet noget ved at købe hvalpene, da man må regne med at bruge mange penge på dyrlægeregninger, fordi de ofte bliver syge. Det er ikke udsædvanligt, at hvalpene lider af kroniske sygdomme og har adfærdsproblemer, og af disse årsager ofte må aflives.
Fælles indsats
For at få stoppet den ulovlige indførsel af hundehvalpe har Fødevarestyrelsen inviteret Den Danske Dyrlægeforening (DDD) og Dyrenes Beskyttelse (DB) til et møde, så vi kan gøre en fælles indsats.
Kontakt
Annette J. Karpinski, dyrlæge, Fødevarestyrelsens Kontor for international omsætning, tlf.
33 95 63 57
-----------------------------------------------------------------------------------------
Gi'pote kan med stolthed fortælle, at de har indgået et samarbejde med Dyrenes Beskyttelse, målet er at komme hundehandlere til livs.
Samarbejdet går ud på, at når Gipote.dk opdager en mistænksom hunde annonce, eller bliver gjort opmærksom på en af jer brugere, så har vi nu mulighed for at kontakte en af de 200 kreds formand der er i Dyrenes Beskyttelse.
Den lokale kreds formand vil så tage ud og undersøge sælger af hvalpene. På baggrund af undersøgelsen kan vi på Gipote.dk så afgøre om annoncen og annoncøren skal slettes på Gipote.dk
Målet med det hele, er jo at komme af med alle dem der sælger syge hvalpe, og dem som ikke har orden i tingene. I sidste ende skal det så gøre det endnu mere sikkert at finde sin hund på Gipote.dk
Hos Gipote.dk er vi rigtige glade for samarbejdet, for nu har vi fået det værktøj vi skal bruge, til at få lukket de hundehandlere.
Spørgsmål kan sendes til
kontakt@gipote.dk