Vær ordentligt klædt på til hvalpekøbet
- Undgå faldgruber og impulskøb!
Vælg en race eller type af hund, som du/familien kan overkomme. Mange hunde trives dårligt, fordi de har behov for mere aktivitet, end deres familie kan tilbyde dem.
Læs hundebøger, tal med hundekyndige, tal med din dyrlæge, deltag i "Før du køber hund kursus".
Vælger du en blandingshund, så vær opmærksom på, hvilke racer der indgår i blandingen. Nogle blandinger fungerer som "nitro og glycerin" og er meget uhensigtsmæssige for både hund og ejer.
Ved valg af racehund skal du tænke dig om, før du overhovedet kontakter familien/opdrætteren/kennelen, som har hvalpene til salg. Husk at idéen med at vælge en hund af en bestemt race er, at man så har en større sikkerhed for at vide, hvilken type hund man får. Man bruger stambøger som grundlag for avlen. Derfor er det naturligvis også vigtigt, at man kan fæste lid til de oplysninger, der står i stambogen.
Undersøg i hvilken organisation/forening hvalpen (ikke blot dens forældre) er stambogsført.
- Vær opmærksom på, at hvem som helst kan lave en "stambog" på en computer og kan benævne sig ved imponerende udenlandske navne og forkortelser.
- Tjek, hvilken organisation, der står bag stambogen, så du ved, hvem du kan henvende dig til, hvis der opstår problemer. Du skal kunne finde personnavne på foreningens bestyrelse, adresse på foreningen o.s.v. Ellers kan du nemt få problemer senere.
Når du kontakter sælgeren første gang, så bed om at få tilsendt et eksemplar af den købsaftale, som du evt. senere skal skrive under på. Så får du mulighed for at sætte dig ind i vilkårene i ro og mag. Når man først sidder hos opdrætteren med hvalpen på skødet, så er man "solgt"
Bed om en sundhedsattest på hvalpen. Attesten skal oplyse hvalpens ID-nummer (chip eller tatovering) og undersøgelsesdato samt naturligvis være underskrevet af en dyrlæge og have dyrlægens stempel.
Sørg for at se tæven (hvalpens mor) og de øvrige hvalpe i kuldet. Sørg for at se det sted, hvor hvalpene opholder sig til daglig. Hvalpene skal være tillidsfulde og se ordentlige ud.
Køb aldrig hvalp af medlidenhed. Det giver bare sælgeren mulighed for at fortsætte sit virke.
Spørg sælgeren, om der er noget bestemt, du skal vide om racen eller den bestemte hvalp, du ønsker at købe. Sælgeren er forpligtet til at opfylde den såkaldte "loyale oplysningspligt". Hvis ikke sælgeren har en købsaftale, så sørg for, at oplysninger og aftaler bliver skrevet ned og underskrevet af begge parter.
Sørg for at få stambogen med samtidig med, at du henter hvalpen. En del købere er i tidens løb blevet "taget ved næsen", fordi det efterfølgende viste sig, at hvalpen slet ikke havde nogen stambog. Sælgeren havde blot spekuleret i, at køberen så var nået at blive så glad for hunden, at han/hun ikke ønskede at lade handlen gå tilbage. Selv om du lige nu ikke tror, at du får brug for stambogen, så har mange købere i tidens løb senere ærgret sig over, at de ikke havde stambogen, fordi de efterfølgende havde fået lyst til at få et kuld hvalpe, gå på udstilling eller deltage i konkurrencer.
Er du i tvivl, så gå hjem og tænk. Søg råd og overvej situationen en ekstra gang. Du skal kunne leve godt sammen med hunden i 10-15 år. Vær opmærksom på, at der ikke findes en generel fortrydelsesret.
Hvis sælgeren er en privatperson, som kun laver et enkelt kuld hvalpe eller to i hele sit liv, så betragtes handlen som såkaldt civilt køb. I dette tilfælde er handlen ikke omfattet af købelovens særlige regler om forbrugerkøb, og du kan ikke få sagen behandlet i Forbrugerklagenævnet – og så skal man tænke sig ekstra godt om som køber. Her er man henvist til at gå rettens vej, hvis man ikke kan blive enige. Er du i tvivl, så sørg for at få noteret på købsaftalen, om du er beskyttet af købeloven eller ej.
Hvis sælgeren jævnligt sælger hvalpe, er der tale om såkaldt forbrugerkøb. I så fald kan køberen ikke stilles dårligere end købelovens bestemmelser.
Hvis der efterfølgende bliver problemer med handlen (trin for trin):
- Skaf skriftlig dokumentation fra din egen dyrlæge.
- Reklamer hurtigst muligt til sælgeren/opdrætteren og forsøg at løse problemerne. Reklamer skriftligt. Noter datoer for samtaler og aftaler ned.
- Kontakt den stambogsførende organisation.
- Kontakt Forbrugerklagenævnet.
Købeloven passer desværre ikke særlig godt til handel med hunde og andre levende dyr, fordi man jo ikke køber en færdig vare, men et dyr, som udvikler sig både fysisk og psykisk.
Efter købeloven er der som udgangspunkt 4 muligheder, hvis der konstateres en såkaldt mangel. Ikke enhver fejl er en mangel, f.eks. er en manglende tand eller et øre, som ikke rejser sig, ikke en mangel ved en almindelig familiehund, fordi det ikke forhindrer hunden i at fungere som en almindelig sund og rask hund.
- afslag i prisen (ved mangler, som hunden godt kan leve med)
- ophævelse af handel (ved svære mangler/aflivning)
- reparation (behandling/operation)
- omlevering (bytte til anden hvalp)
Du er altså ikke tvunget til at levere hvalpen tilbage, hvis der er noget galt med den. De fleste mennesker bliver glade for netop den konkrete hund, de har fået, og ønsker ikke at tilbagelevere den.
Mangler, der viser sig inden for de første 6 måneder efter leveringen, betragtes som oprindelige d.v.s. de er arvelige, medfødte eller kan tilskrives sælgerens/opdrætterens forhold. I denne periode er det sælgeren/opdrætteren, der skal dokumentere, at hunden ikke fejlede noget på leveringstidspunktet. De efterfølgende 18 måneder er det køberen, som skal løfte bevisbyrden.